ismeretterjesztő szemle
ismeretterjesztő szemle

Jöjjenek akkor az elmúlt egy hét legjobb ismeretterjesztő videói.

Vsause: mi lenne ha egyszercsak eltűnne a Nap?

SciShow: mit lehet kezdeni az űrszeméttel?

TEDTalks: önszerveződő építés vagy gyártás, vagy hívhatjuk 4D nyomtatásnak is. (Ez az előadás mindenképpen egy kis ablak a jövőre, főleg, hogy a téma egy sci-fi toposz is. A párja ez a másik eheti előadás, aminek a végén megkérdezik az előadót, hogy akkor az ismertetett technologia lehetővé teszi-e például az emlékeink feltöltését is számítógépekre, mire nagyjából az a válasz érkezik, hogy "igen, ezen is dolgozunk".)

Stratfor: Ez a videó kicsit kilóg a sorból, hiszen a Stratfornak semmi köze az ismeretterjesztéshez, hanem egy biztonsági elemzéssel foglalkozó vállalkozás, de a mexikói drogkartelleket bemutató, 3-4 perces rövid videókból álló sorozatuk mégis pont ideillik a Deltába: Általános áttekintés, Sinaloa, Los Zetas, és a lenti videó pedig a Gulf kartellt mutatja be.

MinutePhysics: az univerzum sorozat legújabb részében a párhuzamos univerzumokról van szó.

Crash Course!: az amerikai történelemmel foglalkozó sorozatuknak talán ez a legérdekesebb része eddig, ami a függetlenségi háborút követő időszakról szól, amikor tulajdonképpen megszületett az amerikai politika.

TEDTalks: az előző hétbe beleesett április elseje is, amire nagyon sok csatorna készült különböző vicces videókkal, amiket szándékosan igyekeztem kerülni. Sajnos a TED egy Ig Nobel díjazottal erősített, aki a homoszexuális nekrofíliát kutatja - madaraknál. Így a videó értelemszerűen kihagyhatatlan lett.

Playlist

Advertisement

Share This Story

Get our newsletter