Harminc vide√≥b√≥l kiv√°logattuk a h√©t legjobb ismeretterjesztŇĎ vide√≥t az elm√ļlt h√©ten. Mostant√≥l angolul is!

Crash Course!: az Egyes√ľlt √Āllamok t√∂rt√©nelme sorozat eheti r√©sze az 1810-es √©s 1830-as √©vek k√∂z√∂tti lend√ľletes iparosod√°s sztorij√°t mes√©li el, √©s hogy ez a p√°r √©vtized hogyan form√°lta Amerik√°t olyann√°, amilyen.

TEDTalks: az innováció hallott, a növekedés megállt? Igen. Nem.

Head Squeeze: hogyan nyerj√ľk ki az eper DNS-√©t, egy √°tlagos h√°ztart√°sban megtal√°lhat√≥ eszk√∂z√∂kkel? Ha valaki kipr√≥b√°lja esetleg otthon, vide√≥zza le √©s posztolja be kommentk√©nt!

VSause: mi a p√©nz igaz√°b√≥l, milyen fajta p√©nzek vannak, √©s mennyi van belŇĎle?

Veritasium 2: Newton lefektette a mechanika √©s az optika alapjait √©s megalkotta az anal√≠zist, a matematika egy √ļj √°g√°t - 24 √©vesen. Einstein bebizony√≠totta az atomok √©s molekul√°k l√©tez√©s√©t, bebizony√≠totta a f√©ny r√©szecsketerm√©szet√©t, √©s kidolgozta a speci√°lis relativit√°s elm√©let√©t - 26 √©vesen. Mi√©rt a fiatal tud√≥sok teszik a forradalmi felfedez√©seket?

AsapSCIENCE: melyik f√°j jobban, a t√∂k√∂n r√ļg√°s vagy a sz√ľl√©s?

SciShow: ak√°r a m√ļlt heti, mekkor√°ra nŇĎhet√ľnk maximum VSause vide√≥ folytat√°sa is lehetne ez, az emlŇĎs√∂k m√©ret√©vel foglalkoz√≥ SciShow epiz√≥d.

√Čs v√©g√ľl mindenk√©ppen √©rdemes megn√©zni Michael VSause Stevens TED-Ed elŇĎad√°s√°t is, az online ismeretterjeszt√©srŇĎl.

Playlist