ismeretterjesztő szemle
ismeretterjesztő szemle

Még mindig az elmúlt két hónap videói közül válogatunk, ezen a héten leginkább John és Hank Green csatornáira fókuszálva.

SciShow: három tudós története, akik páratlan odaadással kutatták a főemlősöket, és teljesen megváltoztatták, ahogy ezekre az állatokra tekintünk (beleértve az embert is). Egy másik SciShow videó pedig azt a, hát inkább hátborzongató, de kicsit vicces lehetőséget járja körül, hogy létre lehet-e hozni egy ember-csimpánz hibridet.

Numberphile: a prímszámok eloszlása a számegyenesen nem teljesen véletlenszerű, ami akkor látszik igazán, ha nem számegyenest használunk az ábrázolásukra.

Crash Course!: miért fontos az amerikai polgárháború? Ez egy két részes epizód első fele, itt a második.

Big Think: az eszmék, ötletek, gondolatok ugyanúgy darwini evolúción mennek keresztül, és szaporodnak is.

Vsauce: létezik-e a valóság? Egyébként itt az én, valószínűleg nagyon laikus véleményem erről: a külvilág jelenségeit magyarázó modelleink, illetve az ezeket alkotó képzetek szintén egy röptében zajló evolúciós folyamat alanyai, amely folyamat egyéni és kollektív szinten is zajlik. A valóság egy konszenzus, illetve az összes emberi gondolat egy behatárolható populációjának az evolúciósan stabil stratégiája.

SciShow: transzhumanista szerszámosláda.

Mental Floss: 31 furcsa betegség és tünetegyüttes. Ez a videó a három részes Summer Bummer Series első része: a második rész elmagyarázza, hogy hogyan hasznájuk a micromort mértékegységet a halál valószínűségének mérésére, a harmadik pedig 31 furcsa haláleset listája.

Az előző héten már linkeltünk egy 2Veritasium videót arról, hogy hogyan működik a tranzisztor, de ezen a héten a 1Veritasium feldolgozta a témát még egyszer, fantasztikus szemléltetéssekkel és még jobb magyarázatokkal, szóval mindenképpen érdemes megnézni ezt is.

Advertisement

Playlist

Share This Story

Get our newsletter